600 226 Story Films

Cat costa un cameraman / videograf de nunta? Cat costa filmarea unei nunti?

Filmul nuntii, pe langa multimea de elemente si noutati care contribuie la reusita unui eveniment, incepe sa primeasca o atentie din ce in ce mai mare in randul cuplurilor din Romania. Bineinteles, fata de cultura filmului de eveniment din tarile Europei de Vest, din SUA, Australia sau Filipine, marea majoritate a ofertelor din Romania se afla inca intr-un stadiu ce necesita multe imbunatatiri. Mai exact, un procentaj insemnat al cameramanilor, care probabil in timpul saptamanii au un loc de munca fara nici cea mai mica legatura cu filmarea, iti ofera servicii video cu multe ore de filmare incluse si iti promit ca vei primi cea mai tare filmare de nunta “ever” la un pret special doar pentru tine.

cat-costa-filmarea-nuntii-1

Am incercat sa-i despart in trei categorii: low-budget, medium, high-end

LOW-BUDGET: 150-500

Din aceasta categorie fac parte in general cameramanii care alcatuiesc marea majoritatea a pietei din Romania si in general marea majoritatea a cuplurilor opteaza pentru un cameraman din aceasta categorie. In general este categoria unde cei mai multi ofertanti au un job full time, si pe langa acest job in weekend se mai duc sa filmeze la nunti iar aici povestea se termina. Sa nu va asteptati la arta, la clipuri montate fain sau la alte servicii iesite din comun. In general materialul este caracterizat de multe ore filmate, de un singur cameraman care filmeaza dintr-un singur unghi, un material lung si adesea plictisitor unde esti motivat sa dai de foarte multe ori forward.

Probabil ca din cauza acestor ofertanti si a filmarilor executate auzi de la cupluri: “multumesc, eu nu doresc cameraman de nunta, pentru ca oricum nu o sa ma uit la atatea ore de filmare si am vazut la suficienti prieteni incat sa-mi dau seama ca nu-mi place rezultatul final. Ei nu stiu insa ca exista si alte categorii…

MEDIUM: 500-900

Din aceasta categorie fac parte in general persoanele care se ocupa doar de filmare sau cel putin fac filmare la un nivel profesional, au mai trecut pe la cateva workshopuri si au talent si viziune in ceea ce fac. In prima jumatate a segmentului sunt in general ofertele care includ un cameraman, iar in a doua jumatate a segmentului sunt deja ofertele care includ 2 cameramani (preferabil deja la acest nivel videograf) respectiv ofertele cu DSLR* (am sa explic aceasta notiune putin mai jos)

Aici deja clientul poate avea pretentia unui material filmat la o calitate buna, a unui montaj frumos executat, al unui clip rezumat in adevaratul sens al cuvantului precum si alte extrauri pe care le ofera acest furnizori.

HIGH-END: 900+

In aceasta categorie regasesti acei fornizori care intr-adevar fac arta din filmare, si care fac filme de nunta la modul cel mai serios. Aici vorbim de filmare exclusiva cu DSLR, de cel putin 1 operator cu un asistent, insa oferta poate sa mearga si pana la 3 cameramani, utilizare de macara, clipuri realizate inainte de nunta, clipuri dupa nunta si tot asa. In general preturile furnizorilor high-end ajung chiar si pana la 1500-2000 € cu usurinta. Peste aceasta suma trec contracte intr-un numar limitat, iar la acest nivel vorbim intr-adevar de cinematografie de nunta.

Desigur, exista si o serie de oferte pe care multi probabil le-ar cataloga “tepe”, cum ar fi spre exemplu stabilirea unui pret aparent avantajos pe ora filmata (spre exemplu 80-100 euro pe ora), urmand ca mirii sa se trezeasca la final cu o filmare predata de 8 ore, la un cost pentru care ar fi putut sa obtina un material profesional

Este firesc, aceste preturi de sute de euro pot sa para ceva absurd pentru necunoscatori in contextul in care foarte multi din noi ne lovimi de cameramani de weekend care mai fac cate un ban in plus cu filmarea. Treaba se schimba insa dramatic in momentul in care vorbim de profesionisti, de videografi care au invatat asta, au participat la workshopuri, urmaresc in continuare tredurile si noutatile si investesc mii de euro numai in echipament, de costurile functionarii unui business sa nici nu mai vorbim. (Da, un echipament complet, de camere, obiective, tehnica audio, microfoane, lumini, calculator si laptop, licente, genti si multe accesorii pe putin costa 15000 de euro iar la asta se mai adauga costurile intretinerii unei afaceri precum taxe si impozite, website, birou, utilitati etc respectiv munca si efortul intelectual depus)

Pe scurt iata cateva sfaturi cu privire la alegerea furnizorului ideal:

1. In primul rand gandeste-te cat de mult valoreaza pentru tine amintirile de la nunta, respectiv cat vrei sa economistesti la bugetul de filmare? Daca nu-ti pasa si nu te intereseaza filmarea nu este absolut nici o problema, probabil nu o sa-ti pese nici dupa nunta cand primesti o filmare plictisitoare si de proasta calitate.

2. Incearca sa nu alegi furnizorul bazandu-te doar pe recomandari personale. In societatea noastra sunt importante conexiunile dintre oameni, insa nu este sigur ca cineva care a filmat frumos in urma cu 10 ani la niste prieteni de familie lucreaza bine si azi. Mai mult decat atat, in spatele recomandarilor s-ar putea sa se ascunda diverse simpatii personale sau avantaje financiare care nu prea au legatura cu portofoliul videografului.

Un bun indicator este in general un portofoliu actualizat pe pagina web a furnizorului sau macar o pagina de vimeo. Astfel iti dai seama ca acel furnizor nu are ce ascunde si nu-i este frica sa-si prezinte munca in public deci probabil este printre cei mai buni. Oricum, in cel mai rau caz solicita niste materiale la intalnirea personala.

3. Nu te lasa convins de vorbe si de promisiuni, indicatorul cel mai bun al calitatii oferite de videograf / cameraman este portofoliul lui de la nuntile la care a mai filmat.

4. Opteaza cel putin pentru un furnizor care iti va filma FullHD, in zilele noastre este inacceptabil ca cineva sa-ti ofere doar filmare la definitie standard

5. Alege furnizori individual atat pe partea de fotografiere cat si pe partea de filmare. In general sunt foarte tentante ofertele la pachet cameraman si fotograf insa de foarte multe ori ele vin cu compromisi fie pe o partea fie pe ambele parti. Asta totusi nu inseamna ca nu exista si echipe care ofera servicii de calitate, doar ca trebuie sa privesti atent ambele servicii.

mennyibe-kerul-egy-eskuvoi-video

* Iar acum pe scurt despre filmarea cu DSLR-ul: filmarea cu aparate DSLR nu inseamna defapt altceva decat filmare cu camere foto profesionale de ultima generatie. Aparent aceste aparate nu par la fel de profesionale ca si camerele mari de la televiziuni insa au cateva avantaje cruciale pentru nunta:

– o imagine mult mai artistica datorita caracteristicilor aparatului, colori mai frumoase si claritate mai buna

– dimensiuni mici: discret si foarte mobil

– sensibilitate ridicata la lumina, ceva crucial la filmarea unui prim dans cu luminile stinse sau ale anumitor momente din petrecere

– obiective profesionale interschimbabile fata de camerele video care au doar un singur obiectiv.

Iar la final, daca ar fi sa tragem o concluzie, mereu vei gasi pe cineva care sa ofere un pret mai bun… intrebarea e cu ce sacrificiu:

nem-mindegy-mennyiert

Leave a Reply

Your email address will not be published.